‌‌‌‌‌آیین‌نامه نظام هماهنگ اجرای طرح کارورزی دانش آموختگان دانشگاهی، مصوب 1393

تعاریف و مفاهیم

‌‌‌ماده 1- در این ‌‌‌‌‌آیین‌نامه اصطلاحات و تعاریف در معانی مشروح زیر به کار می‌رود:

دانش آموخته دانشگاهی

فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌‌‌ها و مراکز آموزش عالی داخل و خارج از کشور که مدرک تحصیلی مورد تایید وزارت علوم تحقیقات و فناوری و یا وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی‌ می‌باشد.

کارورز:

به فرد دانش‌آموخته دانشگاهی بیکار اطلاق‌ می‌شود که بر اساس این آیین‌نامه و در چارچوب استانداردهای آموزشی مصوب نسبت به فراگرفتن مهارت یا ارتقاء آن در واحد پذیرنده مبادرت‌ می‌نماید.

دوره کارورزی:

دوره زمانی معینی است که طی آن کارورز نسبت به تبادل دانش کسب تجربه و ارتقاء مهارت در واحد پذیرنده طبق استانداردهای آموزشی مصوب اقدام می‌نماید.

واحد پذیرنده:

بنگاه اقتصادی متعلق به بخش خصوصی و تعاونی است که مجوز آموزش مهارت از سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور دریافت داشته و کارورز در آن به گذراندن دوره کارورزی اقدام‌ می‌نماید.

طرح:

منظور طرح کارورزی دانش آموختگان دانشگاهی است.

دستگاه ناظر:

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی‌ می‌باشد که مسئولیت نظارت بر اجرای صحیح این ‌‌‌‌‌آیین‌نامه و دستورالعمل‌‌‌‌های مربوط را بر عهده دارد.

ناظر استانی:

ناظر استانی ادارات کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان‌‌‌ها می‌باشند.

دستگاه مجری:

هر یک از دستگاه‌‌‌‌های اجرایی دولتی و نهادهای عمومی غیر دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی‌ می‌باشند که بر اساس این ‌‌‌‌‌آیین‌نامه و ضوابط کلی ابلاغی دستگاه ناظر نسبت به اجرای طرح اقدام‌ می‌نماید.

مجری استانی:

واحد تابعه دستگاه مجری در استان‌ می‌باشد.

کمک هزینه کارورزی:

وجهی است که تحت عنوان کمک هزینه آموزشی در فواصل زمانی معین به کارورز پرداخت می‌شود.

اهداف

‌‌‌ماده ۲- اهداف اجرای این طرح عبارتند از:

1- افزایش قابلیت جذب و اشتغال دانش آموختگان از طریق انتقال مهارت و تجربه در محیط کار

۲- فراهم ساختن زمینه انتقال دانش از دانش آموخته به بنگاه اقتصادی

3- ایجاد انگیزه کارآفرینی و کسب و کار در دانش آموختگان

۴- ارتقاء اخلاق و صلاحیت حرفه‌ای دانش آموختگان

دامنه پوشش

‌‌‌ماده ۳- کلیه دانش آموختگان بیکار متقاضی تحت پوشش این طرح‌ می‌باشند.

‌‌تبصره- اتباع خارجی، موظفین به گذراندن طرح کارورزی در رشته‌‌‌‌های علوم پزشکی و متعهدین به اشتغال در دستگاه‌‌‌‌های مجری، سازمان‌ها و نهادهای انقلاب اسلامی و بورسیه کلیه دستگاه‌‌‌ها سازمان‌‌‌ها و نهادهای دولتی از دامنه پوشش این طرح خارج‌ می‌باشند.

شرایط احراز

‌‌‌ماده ۴- دانش‌آموخته بیکار برای برخورداری از مزایای طرح باید دارای شرایط زیر باشد:

۱- حداکثر ۲۷ سال سن برای مقطع تحصیلی کاردانی، 30 سال برای مقطع تحصیلی کارشناسی، ۳۳ سال برای مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد و ۳۷ سال برای مقطع تحصیلی دکتری.

‌‌تبصره ۱- در مورد دانش آموختگان دانشگاهی بیکاری که دوره خدمت نظام وظیفه را گذرانده اند طول دوره خدمت نظام وظیفه به حداکثر سن این بند اضافه‌ می‌شود.

‌‌تبصره ۲- به حداکثر سن ایثارگران و افراد تحت پوشش سازمان‌‌‌‌های حمایتی موضوع این بند 5 سال اضافه‌ می‌گردد.

2- ثبت نام در سامانه مربوطه

3- سپری شدن حداقل شش ماه از تاریخ اخذ مدرک تحصیلی

‌‌تبصره ۳- مدت انجام خدمت سربازی پس از اخذ مدرک دانشگاهی به حداکثر زمان فوق اضافه‌ می‌شود.

4- دارا بودن کارت پایان خدمت یا معافیت

5- عدم سابقه شرکت در دوره کارورزی

‌‌تبصره ۴- کارورزانی که ظرف مدت سه ماه از شروع دوره انصراف کتبی خود را اعلام نمایند یا بر اساس بند ۲، ۳، ۴ و ۸ ماده (13) دوره کارورزی آنها قطع گردید برای یک بار از موضوع این بند مستثنی‌ می‌باشند.

شرایط واحد پذیرنده

‌‌‌ماده ۵- واحد پذیرنده به منظور جذب کارورز باید دارای مجوز فعالیت از دستگاه مجری و مجوز آموزش مهارتی از سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور باشد.

‌‌تبصره 1- واحد پذیرنده‌‌ای که کمتر از 3 نفر شاغل بیمه شده داشته باشد صرفاً مجاز به پذیرش 1 نفر کارورز‌ می‌باشد.

‌‌تبصره ۲- چنانچه واحد پذیرنده‌‌ای کمتر از 3 نفر شاغل بیمه داشته باشد صرفا مجاز به پذیرش‌‌ای 1 نفر کارورز‌ می‌باشد.

‌‌تبصره ۳- واحد پذیرنده‌‌ای که دارای پروانه کسب‌ می‌باشد، حداقل باید 2 سال از تاریخ صدور آن گذشته باشد.

‌‌تبصره ۴- چنانچه واحد پذیرنده پس از گذشت 3 ماه از شروع دوره بدون دلیل موجه و مورد تایید مجری استانی از ادامه همکاری با کارورز امتناع نماید تا یک سال مجاز به ارائه درخواست پذیرش کارورز دیگری نمی‌باشد.

منابع مالی

‌‌ماده ۶- منابع مالی اجرای این طرح از محل زیر تامین‌ می‌شود:

1- بودجه سنواتی دستگاه‌‌‌‌های مجری، بودجه استان‌ها، درآمدهای ناشی از قانون هدفمندسازی یارانه‌ها و ردیف‌های متفرقه بودجه

2- کمک‌‌‌‌های بلاعوض مردمی، سازمان‌‌‌‌های حمایتی، موسسات خیریه و نهادهای عمومی غیر دولتی

‌‌تبصره- دستگاه ناظر مکلف است ضمن افتتاح حساب مشخص به منظور واریز منابع مالی موضوع بند (2) این ماده صورت‌‌‌‌های مالی این حساب را همه ساله پس از بررسی یکی از موسسات حسابرسی و تایید بالاترین مقام دستگاه به اطلاع شورای عالی اشتغال برساند.

3- منابع اشتغال زایی دولت که به تصویب شورای عالی اشتغال‌ می‌رسد.

مدت، میزان و نحوه پرداخت کمک هزینه کارورزی

‌‌ماده ۷- طول دوره کارآموزی حداقل ۶ ماه و حداکثر ۱۲ ماه برای هر کارورز بر اساس استاندارد آموزشی مهارت تعیین‌ می‌گردد.

‌‌تبصره ۱- مدت آموزش در هر ماه ۱۴۰ ساعت تعیین‌ می‌گردد. ساعات آموزش در هر روز حداقل 6 و حداکثر 8 ساعت تعیین‌ می‌گردد.

‌‌تبصره ۲- سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور موظف است ظرف مدت یک ماه پس از تصویب این ‌‌‌‌‌آیین‌نامه نسبت به تهیه استانداردهای آموزشی اقدام و مراتب را به نحو مقتضی به اطلاع دستگاه‌‌‌‌های مجری و ناظر استانی و سایر افراد و نهادهای‌‌‌‌‌ ذی‌ربط برساند.

ماده 8- کمک هزینه پرداختی ماهیانه در سال ۱۳۹۳ معادل ۴ میلیون ریال تعیین‌ می‌گردد که ۷۰ درصد توسط واحد پذیرنده و ۳۰ درصد باقیمانده توسط دستگاه مجری به کارورز پرداخت می‌شود. میزان کمک هزینه کارورزی همه ساله توسط بالاترین مقام دستگاه ناظر تعیین و جهت اجرا ابلاغ‌ می‌گردد.

‌‌تبصره ۱- در استان‌‌‌‌‌هایی که نرخ بیکاری سال آنها در سه سال متوالی منتهی به سال اجرای طرح بالاتر از میانگین نرخ بیکاری کشور باشد، سهم پرداختی دستگاه مجری به کارورز معادل ۵۰ درصد تعیین‌ می‌گردد.

‌‌تبصره ۲- واحد پذیرنده مجاز است با رعایت کلیه ضوابط این آیین‌نامه، پرداخت ۱۰۰ درصد کمک هزینه کارورزی، تقبل هزینه‌‌‌‌های بیمه موضوع ماده (10) و همچنین سهم دستگاه مجری موضوعی این ماده نسبت به پذیرش کارورز اقدام نماید.

‌‌تبصره ۳- چنانچه واحد پذیرنده کارورز پیمانکار طرف قرارداد دستگاه مجری بوده و متقاضی پذیرش کارورز باشد، مکلف است کل مبالغ موضوع ماده (۸) و ماده (10) این ‌‌‌‌‌آیین‌نامه را تامین نماید.

ماده ۹- واحد پذیرنده مکلف است ماهانه بر اساس ساعات آموزش طی شده کارورز نسبت به واریز سهم خود به حساب کارورز اقدام نماید. سهمیه دستگاه مجری پس از واریز سهم واحد پذیرنده به حساب کارورز واریز‌ می‌گردد.

‌‌تبصره- پرداخت کمک هزینه سهم مجری و واحد پذیرنده مربوط به آخرین ماه دوره کارورزی منوط به ارائه ‌‌گواهی‌نامه قبولی در آزمون ادواری سازمان آموزش فنی و حرفه‌‌ای توسط کارورز به دستگاه مجری‌ می‌باشد.

سایر حمایت‌‌‌ها

ماده ۱۰- دستگاه مجری موظف است نسبت به پوشش کامل بیمه حوادث کارورز و بیمه مسئولیت مدنی اقدام نماید.

ماده ۱۱- واحدهای پذیرنده که میانگین نمرات ارزیابی مهارت کارورزان آنها در پایان دوره از ۸۰ بیشتر باشد در دوره بعدی ۵۰ درصد بیشتر از سهمیه قبلی کارورز جذب نماید، مشروط به آنکه از ظرفیت آموزشی مندرج در مجوز آموزشی واحد پذیرنده تجاوز ننماید.

موارد توقف و قطع کمک هزینه کارورزی

ماده ۱۲- در موارد زیر پرداخت کمک هزینه کارورزی متوقف‌ می‌شود:

– تعطیلی موقت واحد پذیرنده کمتر از ۳۰ روز

‌‌تبصره- در صورت اعلام مراتب فوق از سوی واحد پذیرنده یا کارورز به دستگاه ناظر ظرف مدت حداکثر ۵ روز از تعطیلی، مدت توقف به طول دوره کارورزی اضافه خواهد شد.

– عدم تامین مربی جایگزین در صورت عدم حضور مربی اصلی بیش از ۷ روز آموزشی.

ماده ۱۳- در موارد زیر پرداخت کمک هزینه کارورزی قطع‌ می‌شود:

1- احراز اشتغال به کار یا تحصیل کارورز

2- غیبت غیر موجه کارورز در واحد پذیرنده بیش از ۵ روز

3- عدم ارسال اسناد پرداخت کمک هزینه کارورزی توسط واحد پذیرنده به دستگاه ناظر طی دو ماه متوالی

۴- تعطیلی بیش از یک ماه یا دائم واحد پذیرنده

۵- فوت و از کارافتادگی کارورز

۶- انصراف کتبی کارورز از ادامه شرکت در دوره

۷- عدم رعایت مقررات انضباطی آموزشی واحد پذیرنده توسط کارورز

۸- اعلام کتبی واحد پذیرنده مبتنی بر قطع همکاری با کارورز به دستگاه ناظر.

نظارت و ارزیابی

ماده ۱۴- دستگاه مجری موظف است برابر دستورالعملی که توسط دستگاه ناظر تهیه و ابلاغ خواهد شد نسبت به نظارت مستمر بر فرآیند اجرای طرح اقدام نموده و گزارش مربوطه را در فواصل زمانی سه ماهه به دستگاه ناظر ارائه نماید.

ماده ۱۵- سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای موظف است ضمن تهیه و ابلاغ دستورالعمل نحوه صدور مجوز آموزش کارورز توسط واحد پذیرنده ظرف حداکثر ۱۵ روز از ابلاغ این آیین‌نامه، از طریق ادارات تابعه استانی نیز نسبت به نظارت بر کیفیت آموزش‌‌‌‌های مهارتی ارائه شده، رعایت استانداردهای آموزشی توسط واحد پذیرنده، اخذ آزمون‌‌‌‌های تعیین سطح مهارتی، تهیه گزارش‌‌‌‌های ملی در پایان هر سال و ارائه به دستگاه ناظر مکلف‌ می‌باشد.

‌‌تبصره- چنانچه سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای نتواند استانداردهای آموزش مهارتی مورد نیاز برای اجرای این ‌‌‌‌‌آیین‌نامه را ظرف مدت سه ماه تهیه و به واحد پذیرنده ابلاغ نماید، دستگاه مجری مجاز خواهد بود طبق ضوابط خود ارزیابی مهارتی را به عمل آورده و نتیجه را به دستگاه ناظر اعلام نماید.

ماده ۱۶- دستگاه مجری موظف است نسبت به نظارت بر حسن اجرای طرح در استان‌‌‌ها و تهیه و تدوین گزارش ملی و ارائه آن به دستگاه ناظر در فواصل زمانی هر سه ماه یک بار اقدام نماید.

ماده ۱۷- سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مکلف است نسبت به تامین و پرداخت هزینه‌‌‌‌های نظارت، اجرا و آزمون‌‌‌‌های مهارتی، معادل ۲ درصد کل هزینه‌های طرح به دستگاه ناظر اقدام نماید.

ماده ۱۸- مسئولیت نظارت بر دستگاه اجرایی این ‌‌‌‌‌آیین‌نامه در استان‌‌‌ها بر عهده استانداری‌‌‌ها می‌باشد و نهاد مذکور موظف است گزارش نظارتی را هر سه ماه یک بار به دستگاه ناظر ارائه نماید.

‌‌تبصره- دستگاه ناظر می‌تواند در نظارت‌‌‌ها از ظرفیت‌های بخش خصوصی استفاده نماید.

سایر

ماده ۱۹- پرداخت کمک هزینه کارورزی سهم دستگاه مجری و سایر حمایت‌‌‌‌‌های موضوع ماده (۱۰) و (۱۱) این ‌‌‌‌‌آیین‌نامه منوط به تامین و تخصیص منابع مالی موضوع ماده (۶) خواهد بود.

ماده ۲۰- طرح کارورزی دوره آموزشی است و هیچ گونه حقی برای کارورزی و تعهدی برای واحد پذیرنده کارورز جهت شمولیت قوانین کار و تامین اجتماعی ایجاد نمی‌کند. در صورت بروز هرگونه اختلاف بین واحد پذیرنده کارورز و دستگاه مجری نظر کمیته مشترکی متشکل از نمایندگان واحد پذیرنده، دستگاه مجری و اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان لازم‌‌‌‌‌الاجرا است.

ماده ۲۱- دستورالعمل اجرایی مربوط یک ماه پس از تصویب این ‌‌‌‌‌آیین‌نامه توسط دستگاه ناظر تهیه و ابلاغ می‌شود.

ماده ۲۲- استانداران مکلفند در راستای اجرای صحیح و دقیق این ‌‌‌‌‌آیین‌نامه هماهنگی، همکاری و مساعدت لازم را با دستگاه‌‌‌‌های مجری و ناظر استانی به عمل آورند.

این آیین‌نامه مشتمل بر ۲۲ ماده و ۱۹ تبصره در جلسه مورخ ……. شورای عالی اشتغال تصویب گردید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *